Когато преди време реших да изработя сам антени за УКВ - най-напред за 144 MHz а по-късно и за 432 MHz, се сблъсках с подробности, които вероятно сте срещали и вие - липса на всички подходящи инструменти, липса на подходящо място и време, несигурност от това, какъв ще бъде крайният резултат.

Набавянето на подходящите материали също изисква време. Къде има дуралуминиеви тръбички, дали не са много скъпи, кои са складовете, където ги има? Крепежни елементи, конектори, кабелчета - все нещица, за които се налага да ходиш от единия край на София до другия, или да чакаш доставката от друг град, а понякога - и от друг континент...

В края на 2010г. реших, че ще бъде интересно и приятно да направим едно дружеско сглобяване на антени, материалите и концепцията, за които са предварително подготвени.

Споделих идеята с някои от вас, и начинът, по който я възприехте ми показва, че съм на прав път.

Така се получи Антенна Работилница 2011. Тогава за нашата Работилница избрах една антена, конструкция на Мартин DK7ZB. Антена със седем елемента, усилване над 10 dB и достатъчно широколентова за работа в целия обхват 144-146MHz.

През 2012г. по ред причини пропуснахме на да си направим Работилница, но дойде 2013 година и е време да се захващаме...тази година темата е "432 MHz". Повече подробности ще намерите в раздела "АНТЕНАТА" на този сайт.
Вярвам, че антените, в които ще вложим собствения си труд ще ни служат дълго и вярно!!

От 2011 освен антените останаха итези пожелания в мерена и разговорна реч, адресирани към антеностроителите:
"Но след трудности различни
и други фрази неприлични,
блестейки, новата антена
щръква нагоре устремена
(макар и в малко късен час),
като на млад любител – 2-ри клас!"
       LZ1FJ


"Пожелавам много "щръкнали нагоре" антени на млади и стари /по възраст/ радиолюбители."        LZ1CY


Добре дошли, приятели!
        LZ1NY